Koleszterinszint fenntartása az étrend javításával
Algák tápanyagai hozzájárulnak a koleszterin, enyhítéséhez
Mostanra az amerikaiak tisztában vannak az egészséges koleszterinszint fenntartásának szükségességével a szívroham és a stroke megelőzése érdekében, amelyek Amerikában a két vezető halálok. A koleszterinszint csökkentésének legjobb módja az étrend javítása, és mint ilyen, folyamatban van a koleszterincsökkentő hatású természetes élelmiszerek, például a halolaj és a zabkorpa.
Az Algák koleszterint csökkentő hatása
A japán Tokai Egyetem Belgyógyászati Tanszéke által végzett tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a spirulina (amint azt az Alga komplex tartalmaz) csökkenti a szérum koleszterinszintjét, és valószínűleg kedvező hatással van a szívbetegségek enyhítésére. ( Imunex Alga komplex > Spirulina, Chlorella, Kelp, Lithothamnium, Haematococcus P. Astaxanthin)
Harminc magas koleszterinszinttel, enyhe magas vérnyomással és hiperlipidémiával rendelkező férfi alacsonyabb szérum koleszterin-, triglicerid- és LDL- (nemkívánatos zsír-) szintet mutatott a spirulina nyolc hétig tartó fogyasztása után. Ezek a férfiak a spirulina adásán kívül semmilyen változtatást nem hajtottak végre az étrendjükön.
Az első csoport nyolc héten keresztül napi 4,2 gramm spirulinát fogyasztott. A teljes szérum koleszterinszint négy hét alatt jelentősen, 4,5%-kal, 244-ről 233-ra csökkent. A második csoport négy hétig fogyasztotta a spirulinát, majd abbahagyta. A szérum koleszterinszint csökkent, de hamarosan visszatért a kezdeti szintre. A kutatók azt találták, hogy a trigliceridszint enyhén csökkent, és az LDL-koleszterin jelentősen, 6,1% -kal csökkent négy hét alatt. A szérum koleszterinszint csökkenése még nagyobb volt azoknál a férfiaknál, akiknek a legmagasabb koleszterinszintje volt. A tanulmány nem spekulált arról, hogy a spirulina hogyan csökkenti a koleszterinszintet. Nem észleltek káros hatásokat. 1
Egy másik, patkányokkal végzett vizsgálatban a kutatók megpróbálták megtalálni azt a módszert, amellyel a spirulina csökkenti a szérum koleszterinszintjét. Felfedezték, hogy hatással lehet a lipoproteinek metabolizmusára. Úgy találták, hogy az olajban oldódó rész elnyomja a koleszterinszintet patkányok szérumában és májában. 5
Nyugat-németországi kutatók korábban felfedezték a koleszterinszint csökkenését a spirulina 2-vel végzett súlycsökkentő vizsgálat során, míg a japán kutatás alacsonyabb koleszterinszintet mutatott fogyás nélkül, ami arra utal, hogy a koleszterinszint csökkenése nem kapcsolódik a fogyáshoz. Ebben a vizsgálatban azért választották a Spirulinát, mert korábban kimutatták, hogy patkányoknál csökkenti a szérum koleszterinszintet. 3,4
Hivatkozások
- Nayaka, N. és mtsai. A spirulina koleszterinszint-csökkentő hatása. Tokai Univ, Japán. Nutrition Reports Int’l, 1988. június, Vol 37, No. 6, 1329-1337. Nakaya, N. A spirulina hatása a szérum koleszterinszint csökkentésére. Tokai Univ. Haladás Med. Nov. 1986, Vol 6, No. 11.
- Becker, E.W. és mtsai. A spirulina klinikai és biokémiai értékelése az elhízás kezelésében való alkalmazása tekintetében. Inst. Chem. Pfanz. Nutrition Reports International, 1986. április, 33. évf., 4. szám, 565. o.
- Devi, M.A. és Venkataraman, L.V. A kék-zöld alga spirulina platensis hipokoleszterinémiás hatása albínó patkányokban. Nutrition Reports International, 1983, 28:519-530.
- Kato, T. és Takemoto, K. A spirulina hatása a hiperkoleszterinémiára és a zsírmájra patkányokban. Saitama Med. Főiskola, Japán. Japan Nutr Foods Assoc. Jour. 1984, 37:321.
- Iwata, K. és mtsai. A spirulina hatása a plazma lipoprotein lipáz aktivitására patkányokban. Folyóirat Nutr. Sci. Vitaminol. 1990, 36:165-171.
Forrás
Roland Thomas
Amerikai Természetgyógyászati Orvosi Szövetség tagja